[website maken] [website bouwen] [Kerk-Organist]
[Concert-organist]
[Componist]
[Dirigent]
[Docent]
[Leerlingen-WHZ]
[Biografie]
[Discografie]
[Services]
[Producten]
[Links]
[index]

Toledo (Spanje)

Zaragossa (Spanje)

Willem Hendrik Zwart was de eerste Nederlandse organist die voor een orgel-solo-lp werd onderscheiden met een gouden LP vanwege de verkoop van meer dan 25.000 platen.

Hij gaf les in improvisatie, orgelhistorie en Nederlandse orgelliteratuur.

Willem Hendrik gaf concerttoernees in Australiƫ, Belgiƫ, Canada, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten van Amerika. In Amerika was hij de eerste buitenlandse organist die een solo televisie-orgelconcert gaf.

Hij speelde in 1986 op uitnodiging van de Spaanse regering op orgels in Cataloniƫ.

  

Temidden van zijn drukke concertpraktijk en het afgelopen jaar nog de uitreiking van een nieuwe gouden plaat in verband met de succesvolle verkoop van grammofoonplaten, was er de orgeltoernee door Canada en Amerika. Het programmaboekje van de toernee vermeld een zevental programma's, waaruit orgelcomites, die hem uitnodigden voor deze toernee, een keuze konden maken. Willem Hendrik werd ook tijdens deze trip vergezeld door zijn trouwe en sterke echtgenote. De reis vermeldde optredens in South Holland, Illinois, Bourbonbais, Palos Heights, eveneens in Illinois, Sioux Center en Orange City, Lowa, Sarnia, St. Catharines, Hamilton en Grimsby in Ontario Canada, het befaamde Calvin College in Grand Rapids, Kalamazoo terwijl de orgeltoernee werd besloten met een optreden in de Central Reformed Church, eveneens in Grand Rapids, Michigan.

Nieuw Kamper Dagblad (Theun Bleeker)

  

'Zeker tien maal tijdens deze toernee heb ik het 'Wilhelmus' moeten spelen dat dan door oud-emigranten werd meegezongen.

Ook het bekende gezang 'De dag door Uwe gunst ontvangen' wordt veel gevraagd en meegezongen. Met name bij het couplet 'Die dan, als onze beden zwijgen, als hier het daglicht onderduikt, weer nieuwe zangen op doet stijgen, ginds waar de nieuwe dag ontluikt' komen de zakdoeken soms te voorschijn.

Ik snap dat best.

Er zitten zeven uur tijdsverschil tussen het moment dat oud-Nederlanders zoiets zingen, terwijl men in Nederland nog slaapt en men in Canada te bedde gaat wanneer het in het oude moederland weer morgen wordt.'

  

+

Krantenartikel

+

Willem Hendrik Zwart :


 Buitenland