[website bouwen] [website maken] [Kerk-Organist]
[Concert-organist]
[Componist]
[Dirigent]
[Docent]
[Leerlingen-WHZ]
[Biografie]
[Discografie]
[Services]
[Producten]
[Links]
[index]

'Je bent dan al vanaf drie uur 's middags met het orgel bezig geweest, want je moet het goed leren kennen voordat het concert begint.

Bovendien is het niet zoals bij de meeste orgels in Nederland, dat de organist verdekt zit opgesteld en men alleen uitzicht heeft op de orgelgaanderij met de pijpen. Nee, in veel gevallen staat in Canadese en Amerikaanse kerkgebouwen het instrument in het midden in het gebouw of op een plek, waar negen van de tien concertgangers de organist aan het werk kunnen zien.

Dat is aanvankelijk knap wennen, je bent dan als uitvoerend kunstenaar tegelijkertijd ook nog een soort bezienswaardigheid.

  

Soms kan de vreugde een mens overweldigen als hij luistert naar de orgelklanken. Soms kan de hemel diep in ons lachen. Dan kan men van een levenslust lopen te schreeuwen. Dan kan men lopen te zingen over de aarde. Dan kan men totaal en opeens vergeten hoe in en in bedroefd men was. Dat kan gebeuren als men luistert naar Willem Hendrik Zwart als hij zijn liefde, zijn vakmanschap in zijn spel legt.

Ik ben uitermate dankbaar dat een zo begenadigd kunstenaar uit Kampen afkomstig is en dat hij zoveel vreugde aan mensen geeft door zijn spel. Vele talenten zijn door hem ontbolsterd en hij heeft zeer velen het plezier van muziek maken en samen spelen leren ontdekken. De liefde voor de muziek geeft hij door aan heel velen. Door zijn inspiratie, zijn bezieling heeft hij velen geïnspireerd. Voor het culturele leven in de provincie Overijssel, maar ook ver daarbuiten is hij van grote importantie.

Burgemeester H. Kleemans (Kampen)

  

+

Recensie

+

Interviews


 Concert-organist