[website ontwerp] [website bouwen] []
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[Kerk-Organist]
[Concert-organist]
[Componist]
[Dirigent]
[Docent]
[Leerlingen-WHZ]
[Biografie]
[Discografie]
[Services]
[Producten]
[Links]
[index]

+

Recensie

FRAAIE BESPELING IN NIEUWE KERK

KATWIJK - Vrijdag 2 augustus verzorgde Willem Hendrik Zwart uit Kampen een mooie orgelbespeling op het "Van den Heuvel-orgel" in de Nieuwe Kerk. Voor dit concert was veel publiek naar de Nieuwe Kerk gekomen.

De velen die hem graag op het orgel wilden horen werden niet teleurgesteld.

Hij opende met een inleiding, Trio en Koraal over Psalm 84 van hemzelf met een rustig begin, waarna een canon klonk en de psalm met de strijkregisters werd gespeeld. Hierna bracht hij van Joh. Seb. Bach "Trio nr. 5 in C dur (BWV 529)", waarbij hij vooral het laatste gedeelte gedurfd speelde. Met deze knappe weergave liet bij boren goed thuis te zijn in de werken van de vorst der componisten.

Het hierna volgende "Concerto nr.2 in Bes-dur" van Händel werd dusdanig uitgevoerd dat men zou kunnen zeggen dat het een hoogtepunt was. De trefzekerheid van de organist was duidelijk hoorbaar, waarbij men haast zou zeggen dat het boven z'n muzikale kunnen uitgroeide. Het Praeludium og Fuga in dis-moll van de vrij onbekende Scandinavische componist Olssen, is een laat- romantisch werk, waarbij de thema's over elkaar rolden, met koraalachtige middel delen en tot slot een springerige fuga uitleidend naar een climax, wat een fraai slotaccoord opleverde.

Het Symphonischer Choral "Ach bleib mit deiner Gnade" van Karg-Elert was een variatie-werk in romantische accoorden, waarbij het wollig stemmenverloop opviel.

Tot slot werd devoot gebracht het orgellied "Ga niet alleen door 't leven".

Al met al een bijzonder fraai concert dat het beluisteren meer dan waard was.

Katwijks Weekblad, Augustus 1985

  


 Links