[website ontwerp] [website maken] [Leerlingen-WHZ]
[Leerlingen-WHZ]
[Leerlingen-WHZ]
[Leerlingen-WHZ]
[Leerlingen-WHZ]
[Leerlingen-WHZ]

Jan Pasveer (1933-2005)

De in 1933 geboren Jan Pasveer studeerde orgel bij Willem Hendrik Zwart.

Op zijn vijftiende werd hij benoemd als organist van de Nederlands Hervormde kerk in Oosterhesselen.

In 1953 volgde zijn benoeming als organist van de Gereformeerde Zuiderkerk in Zaandam. In 1959 behaalde hij de staatsexamens koordirectie en schoolmuziek.

Hij werd orkestdirigent bij de voorloper van de huidige NOS. In de jaren ’70 werd hij, naast directeur van de muziekschool in Zaandam, hoofdvak docent koordirectie aan het Amsterdamse muzieklyceum, het latere Sweelinck conservatorium. Pasveer was zeer actief op het gebied van kerkmuziek.

In 2001 verscheen onder zijn redactie het boek ‘Het kerklied’. Jan Pasveer overleed in 2005.

  

Jenny van Ark (1952)

Geboren op 15 mei 1952 en opgegroeid in Kampen.

Haar eerste stappen op het muzikale pad zette zij bij de bekende organist en dirigent Willem Hendrik Zwart.

Ze begon haar loopbaan als kleuterlerares, later volgde zij alsnog op het Zwols Conservatorium de opleiding schoolmuziek. Ze schoolde zich als koordirigent bij de Kurt Thomas Zomer Cursussen in Den Haag.

Bij de Stichting Nederlandse Koormuziek behaalde ze het diploma koorleider. Ze had les van dirigenten als Jan Eelkema en Joop Schets, zangles bij Klazien van de Vinne en slagwerkles bij Ben Gerritsen. Jenny van Ark is dirigente van verschillende korgen w.o. de NZOV waarmee elk jaar een nieuwe operette wordt uitgevoerd.

Zij is al vele jaren muziekdocente aan het Christelijk College de Noordgouw in Hattem.

Jan van Lagen (1949)

Jan van Lagen is geboren in 1949, en kreeg als 16-jarige een aanstelling als organist in de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Uddel.

Zijn eerste orgellessen kreeg hij van Rini van de Berg uit Elspeet. Later volgde hij lessen bij Geert Gringhuis en Willem Hendrik Zwart.

Vanaf 1975 is Jan van Lagen één van de drie organisten van de Ger. Gem in Ned. te Barneveld.

Ook is hij als organist verbonden aan de Psalmzang-vereniging 'Harpe Davids' in Barneveld, voor welke vereniging hij ook een drietal koorzettingen heeft geschreven.

Jan Zwanepol (1936)

Jan Zwanepol is geboren in 1936 in Kampen.

Op zevenjarige leeftijd kreeg Jan zijn eerste orgellessen.

Jan doorliep de conservatoria van Zwolle en Utrecht en ontving vervolgens orgellessen van o.a. Gradus Wendt, Willem Hendrik Zwart, Henk Pijlman, Lambert Kwakkel en Feike Asma.

Pianolessen kreeg hij onder andere van Klaas Jan Mulder.

In 1955 werd hij benoemd als hulporganist van de Gereformeerde kerk in Kampen en werd niet veel later aangesteld als organist van de Gereformeerde Westerkerk. Zwanepol is dirigent van enkele mannenkoren en een gemengd koor. Als organist en met zijn koren maakte hij talloze concerten in het binnen- en buitenland.

Hij wordt regelmatig gevraagd om te adviseren bij restauratie en nieuwbouw van orgels.

  

André Knevel (1950)

Op achtjarige leeftijd kreeg André zijn eerste orgel en pianolessen. Zijn leraren waren o.a. dr. J.A.M.van Stokkum, Rutger van Mazijk en Willem Hendrik Zwart. André Knevel gaf zijn eerste officiële orgelconcert toen hij 19 jaar oud was. Korte tijd later werd hij als organist benoemd in de Gerformeerde Gemeente in Hilversum. Op uitnodiging bespeelde hij diverse Franse orgels o.a. in de Cathedraal St.Eustache, Cathedraal Sacre-Coeur en de Cathedraal in Sens. In 1975 emigreerde André Knevel naar Canada, waar hij in St. Catharines, Ontario, zijn onderkomen heeft. Hij is daar als muziekdocent verbonden aan verschillende Christelijke scholen. Tevens is hij ter plaatse kerkorganist. André Knevel heeft zijn orgelstudie afgerond met het behalen van orgeldiploma B. Hij maakt vele concertreizen door Canada, Amerika en Europa.

Peter Eilander (1957)

Peter Eilander is organist van de Eben-Haezerkerk in Apeldoorn. Hij begon zijn organisten loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen.

In 1974 werd deze orgelbank verwisseld voor die van het Reil orgel in de Rehobothkerk te Heerde. Vanaf 1981 dient hij de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn.

Als concertorganist heeft hij in Nederland en het buitenland een uitgebreide concert-praktijk. Peter is dirigent van het christelijk gemengd koor Cantate Deo in Amersfoort. Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten. Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende LP-, CD-, radio- en televisie-opnamen op zijn naam staan. In 2004 startte Peter een Guilmant project. Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.